Polijai un Baltijas valstīm neizdosies bloķēt "Ziemeļu straumi 2"

© Sputnik / Grigory Sysoev / Pāriet pie mediju bankasОткрытие газопровода "Северный поток" в Германии
Открытие газопровода Северный поток в Германии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Polija un Baltijas valstis nevar nobloķēt gāzesvada "Ziemeļu straume 2" būvdarbus, taču valstīm, caur kuru ekonomiskajām zonām vedīs gāzesvads, nāksies informēt kaimiņvalstis par projektu.

RĪGA, 8. jūlijs – Sputnik. Baltijas valstis un Polija, kas agrāk iebilda pret gāzes vada "Ziemeļu straume 2" projektu, nevarēs to bloķēt saskaņošanas procesā, informēja Nord Stream 2 AG menedžeris sakariem ar plašsaziņas līdzekļiem Jenss Millers.

Укладка сетевого газопровода низкого давления в поселке Покровское Калининградской области - Sputnik Latvija
Latvija iebilst pret "Ziemeļu straumi-2"

Agrāk Čehijas, Igaunijas, Ungārijas, Latvijas, Polijas, Slovākijas, Rumānijas premjerministri un Lietuvas prezidente parakstīja vēstuli Eiropas Komisijas priekšsēdētājam Žanam Klodam Junkeram, kurā iebilda pret projekta "Ziemeļu straume 2" īstenošanu. Politiķi pauda viedokli, ka projekts nes sevī ģeopolitiskās destabilizācijas risku. Pie tam Vācijas kanclere Angela Merkele pavēstīja, ka "Ziemeļu straume 2" ir ekonomisks projekts.

Projekta izvērtēšanas procesā 2017. gadā piecas valstis, caur kuru ekskluzīvajām ekonomiskajām zonām vedīs gāzesvads – Krievija, Vācija, Zviedrija, Dānija un Somija – sniegs informāciju par projektu kaimiņvalstim, ko varētu skart gāzesvada būvdarbi un ekspluatācija – valstīm Baltijas jūras krastā: Latvijai, Lietuvai, Igaunijai un Polijai. Citiem vārdiem sakot, visām piecām valstīm, ko projekts skar tieši, nāksies ņemt vērā tā potenciālo iespaidu kaimiņvalstīs, pirms tiks pieņemts galīgais lēmums par būvdarbu atļaujas piešķiršanu.

"Taču Latvija, Lietuva, Igaunija un Polija nevarēs bloķēt projektu tikai tāpēc vien, ka tās nevēlas projekta īstenošanu. Ja iespējama atbilstoša pārrobežu apkārtējās vides ietekme, protams, piecām valstīm – Krievijai, Vācijai, Zviedrijai, Dānijai un Somijai nāksies pievērst uzmanību informācijai pirms pieņemt galīgo lēmumu," – paskaidroja Millers.

Viņš piebilda, ka jau vairākus gadus tiek veikts "Ziemeļu straumes" monitorings, un norādīja, ka tā ietekme uz apkārtējo vidi ir daudz zemāka, nekā tika gaidīts.

Открытие газопровода Северный поток в Германии - Sputnik Latvija
Die Welt: Vācija panāks "Ziemeļu straumes – 2" īstenošanu

"Mēs būvējam "Ziemeļu straumi", izmantojot tādas pašas tehnoloģijas un vērtējumu, tostarp arī apkārtējās vides aizsardzības jomā," – viņš pavēstīja.

Projekts "Ziemeļu straume 2" paredz divu gāzesvadu izbūvi, kuru kopējā jauda būs 55 miljardi kubikmetru gāzes gadā, kas no Krievijas piekrastes pāri Baltijas jūrai nonāks Vācijā. "Gazprom" piederēs 50% akciju, Eiropas kompānijām OMV, BASF, Engie, Shell, Uniper (atdalīta no E.On) — pa 10% akciju.  Jaunais gāzesvads tiks izvilkts līdzas "Ziemeļu straumei".

Ziņu lente
0