Igaunijas alkohola nestie ienākumi nonākuši Latvijā

© brad. / Devil's Backbone flightsStiprie alkoholiskie dzērieni. Foto no arhīva
Stiprie alkoholiskie dzērieni. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc alkohola akcīzes pieauguma Igaunijā februārī zināmu labumu guva Latvija, savukārt Igaunijā alkohola ražotāji spiesti samazināt darbinieku skatu uzņēmumos. Un tomēr Igaunijas valdība plāno vēl vairāk palielināt akcīzi.

RĪGA, 28. jūnijs – Sputnik. Akcīzes nodokļa straujais pieaugums un tūristu plūsmas izsīkums no Krievijas ir novedis pie tā, ka Igaunijā tagad ir izdevīgāk importēt alkoholiskos dzērienus, nevis ražot uz vietas, raksta Sputnik Igaunija.

Latvijas policijas mašīna. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Pabeigta izmeklēšana ASV karavīra izraisītajā avārijā

Igauņu uzņēmums Liviko, liķiera Vanna Tallinn ražotājs, sagatavoja atskaiti par to, kādu iespaidu valstī atstāja alkohola akcīzes pieaugums par 15%. Noskaidrojās, ka Igaunijas valdības lēmuma rezultātā labumu guvusi tirdzniecība Latvijā pie robežas ar kaimiņvalsti.

Tūlīt pec akcīzes palielināšanās pierobežas pilsētā Valkā Alko 1000 vīnu veikalu tīklā lielāko daļu pircēju veidoja Igaunijas iedzīvotāji. Kopš tā laika Igaunijas  alkohola ražotāju un pārdevēju stāvoklis it nemaz nav uzlabojies. Turklāt vēl pērn kritās krievu tūristu skaits, kas negatīvi ietekmēja alkohola tirgu.

Uzņēmuma Liviko ražotās produkcijas apgrozījums 2015. gadā samazinājās par 20%. Viens no galvenajiem iemesliem – vodkas tirdzniecības apjomu krišanās un stipro alkoholisko dzērienu patēriņa samazināšanās. Kompānijas atskaitē teikts, ka jauno akcīžu ieviešana ir novedusi pie stipro alkoholisko dzērienu pardošanas apjomu pieauguma palēnināšanās un ražošanā iesaistītā personāla skaita samazināšanās.

Uzraksts uz cigarešu paciņas Smēķēšana nogalina - Sputnik Latvija
Latvija – kontrabandas cigarešu zeme

Jau februārī Liviko izvērtēja iespējas pārcelt biznesu uz Latviju, bet tagad, kad kompānijas peļņa Igaunijā ir samazinājusies par trešo daļu salīdzinājumā ar pagājušo gadu, bet Latvijā esošo filiāļu ieņēmumi ir pieauguši, uzņēmums varētu vēl nopietnāk domāt par pārvākšanos, it īpaši ņemot vērā to, ka nākamā gada janvārī akcīzes likme pieaugs vēl par 10%.

Tā nav vienīgā igauņu akcīze, kas devusi ienākumus Latvijas uzņēmumiem. Līdz ar degvielas akcīzes pieaugumu par 14%, kas stājās spēkā no  1. februāra, cenas uzpildes stacijas Igaunijā kļuva par augstākajām Baltijas valstīs. Dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības cenu starpība Igaunijā salīdzinājumā ar Latviju un Lietuvu sastāda 6-10 centus par litru. Pētījumi liecina, ka puse igauņu transporta kompāniju tagad mašīnas uzpilda ārzemēs, pie tam trešā daļa no tām – Latvijā.

Tā nu igauņi brauc uz Latviju pēc lēta alkohola un benzīna, bet Latvijas iedzīvotāji dodas uz Igauniju labas algas un darba apstākļu meklējumos – daudzi Valkas un Valmieras iedzīvotāji ik dienas brauc uz darbu Igaunijā.

Ziņu lente
0