Ramstein Alloy 2: jaunas NATO lidmašīnu mācības Baltijā

© REUTERS / Ints KalninsИстребитель F-15 Eagle на военной авиабазе в Лиелварде
Истребитель F-15 Eagle на военной авиабазе в Лиелварде - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
NATO militārās lidmašīnas apgūs pārtveršanu virs Baltijas jūras no 6. līdz 8. jūnijam Ramstein Alloy 2 mācību laikā. Šādi treniņu lidojumi Baltijā notiek regulāri.

Rīga, 5. jūnijs — Sputnik. No 6. līdz 8. jūnijam Baltijas valstu gaisa telpā norisinās NATO dalībvalstu un partneru militārās mācības Ramstein Alloy 2, ziņo LETA.

Mācības organizēja NATO GKS vadība Ramšteinas aviobāzē Vācijā. Lidmašīnas uzņems Lietuvas GKS aviobāze Šauļos.

Поднятие флага НАТО - Sputnik Latvija
Lietuvā startēja NATO militārās mācības "Dzelzs vilks"

Mācībās piedalīsies aptuveni 20 Portugāles un Lielbritānijas GKS lidmašīnas, kas pašlaik patrulē Baltijas valstu gaisa telpu NATO misijas ietvaros, kā arī lidaparāti no Vācijas, ASV, Lietuvas un Somijas. Tāpat tiks iesaistītas Baltijas valstu civilās lidostas, kuras nepieciešamības gadījumā, piemēram, tehnisku problēmu dēļ, varētu izmantot kā rezerves lidlauki.

Saskaņā ar mācību scenāriju, transportlidmašīna zaudē radio sakarus virs Baltijas jūras un ielido dalībvalsts gaisa telpā, kur iznīcinātāji, kas patrulē gaisa telpu, to pārtver, pavada un nosēdina Šauļu aviobāzē.

NATO galvenā mītne Briselē. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Financial Times: jautājums par attiecībām ar Krieviju rada šķelšanos NATO

Kopš 2008. gada NATO GKS vadība Ramšteinā vairākas reizes gadā organizē regulārus treniņu lidojumus – Baltic Region Training Event Baltijas valstu gaisa telpā, 2015. gadā tie tika pārdēvēti par Ramstein Alloy. Aprīlī manevri notika Igaunijā, aviācijas bāzē Emeri, savukārt septembrī noritēs Latvijā.

Baltijas valstu rīcībā nav lidmašīnu, lai sargātu gaisa telpu, tāpēc kopš 2004. gada aprīļa, pēc Baltijas iestāšanās NATO, gaisa telpas patrulēšanu rotācijas kārtībā veic Ziemeļatlantijas alianses valstu lidmašīnas. Gaisa kuģi bāzējas Lietuvā Zokņu aviobāzē piecu kilometru attālumā no Šauļiem, kā arī Emeri aviobāzē Igaunijā – kopš 2014. gada šeit izveidota NATO lidmašīnu papildu dislokācijas vieta

Ziņu lente
0