Lietuvas Seima deputāts: Baltkrievija – prātā jucis kaimiņš

© Wikipedia / Augustas Didžgalvis Lietuvas Seima deputāts Vitauts Juozapaitis. Foto no arhīva
Lietuvas Seima deputāts Vitauts Juozapaitis. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas Seima deputāts Vitauts Juozapaitis salīdzināja Baltkrieviju ar prātā jukušu kaimiņu, jo kaimiņvalsts nevēlas apturēt Ostroveckas AES celtniecību. Viņš pieprasīja Eiropas Komisijas, Eiropas Parlamenta un Lietuvas partneru ASV iejaukšanos ar mērķi izdarīt spiedienu uz Baltkrieviju.

RĪGA, 31. maijs – Sputnik. Diskusijā, kas Lietuvas Seimā sākās jautājumā par Baltkrievijas atomelektrostacijas drošību, deputāts Vitauts Juozapaitis salīdzināja Baltkrieviju ar vājprātīgu kaimiņu, kurš dzīvo aiz sienas un atkārto: "Es tevi nobeigšu," – raksta Baltnews.lt.

Šādiem vārdiem Juozapaitis aprakstīja Minskas nevēlēšanos apturēt Ostroveckas AES celtniecību rajonā, kas robežojas ar Lietuvu. Viņš pieprasīja pēc iespējas aktīvāk izdarīt spiedienu uz Minsku un piespiest valsti pārtraukt AES celtniecību, izmantojot Eiropas Komisijas un Eiropas Parlamenta atbalstu, kā arī Lietuvas partnerus ASV.

Baltkrievijas AES būvdarbi Ostrovecā - Sputnik Latvija
Lietuva rosina izvērtēt Ostroveckas AES projekta īstenošanu

Lietuvas konservatīvā partija "Tēvzemes savienība – Lietuvas kristīgie demokrāti" (TS-LKD), pie kuras pieder arī Juozapaitis, jau vairākkārt ir uzstājīgi pieprasījusi pārtraukt Ostroveckas AES celtniecību, jo tā ir bīstama lietuviešu dzīvībām – Grodņas apgabals, kurā tie celta AES, robežojas ar Lietuvu. Gabriela Landsberģa partijas vectēvs, lietuviešu konservatoru līderis Vītauts Landsberģis agrāk ārkārtīgi izteiksmīgi nodēvēja AES par "Lietuvas zārku".

Baltkrievijas ārlietu ministrs Vladimirs Makejs nesen pauda neizpratni par Lietuvas viedokli, ziņo Sputnik Baltkrievija.

"Pēdējā laikā ap Baltkrievijas AES sacēlušās politiskas bakhanālijas. Ar vienu roku Lietuva balso par sankciju atcelšanu, ar otru – pret sadarbību ar finanšu iestādēm, kas sekmē AES celtniecību. Šī pozīcija mums nav saprotama," – atzīmēja ministrs.

Viņš atgādināja, ka Lietuva neprotestē pret līdzīga tipa reaktoru celtniecību Somijā un Ungārijā, turklāt pati Baltkrievija atrodas netālu no iekonservētās Ignalinas AES Lietuvā.

Vītauts Juozapaitis labāk pazīstams ne kā politiķis, bet gan kā slavenākais lietuviešu operas baritons pasaulē. Viņš ir Lietuvas Operas un baleta teātra solists, Lietuvas Mūzikas un teātra akadēmijas pasniedzējs un piedalās dažādās muzikālās Lietuvas televīzijas programmās.

Ziņu lente
0