Lietuvā atrasts slepens CIP cietums

© AP Photo / Mindaugas KulbisТюрьма ЦРУ в Литве
Тюрьма ЦРУ в Литве - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts varas iestādes šo faktu noliedza līdz pēdējam brīdim, kad pat ASV Senāts atzina, ka netālu no Viļņas atrodas speciāls objekts.

RĪGA, 20. marts — Sputnik. ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) slepenais cietums atradās Antaviļas ciemā netālu no Lietuvas galvaspilsētas, raksta britu avīze Financial Times. Šoreiz apsūdzības ir pamatotas – tās pierāda arī objekta fotogrāfijas.

Хакер за компьютером - Sputnik Latvija
Viedoklis
Čalovska savādā lieta

Tieši tur no 2004. gada atradās CIP slepenais cietums tiem, kas tika turēti aizdomās par teroristisku darbību. Informācija par cilvēku skaitu, kas turēti šajā zonā, nav pieejama, taču zināms, ka slēgšanas brīdī tajā bijuši astoņi cilvēki. Tāpat kā pārējos amerikāņu specdienestu slepenajos cietumos, kas izkaisīti pa visu pasauli, aizdomās turamajiem netika nodrošināti advokāti, pie viņiem netika pielaisti Sarkanā Krusta darbinieki, un radinieki pat nezināja, kur viņi pazuduši.

Jau 2011. gadā paklīda runas par to, ka viens no CIP cietumiem varētu atrasties Lietuvā. Tomēr toreizējais valsts prezidents Valds Adamkus apgalvoja, ka tās esot tikai baumas.

"Neviens to nav pierādījis, neviens nav parādījis," – tolaik paziņoja Adamkus.

Taču 2014. gadā ASV Senāta Izlūkošanas komiteja publicēja atskaiti, kurā tika apstiprināta CIP slepeno cietumu esamība. Dokumentā netika sniegta informācija par šo objektu precīzu atrašanās vietu, taču kļuva zināms, ka tie ir Lietuvā, Rumānijā, Itālijā, Maķedonijā, Afganistānā un Lībijā. Pēc gada ASV valdības juristi atzina, ka pastāv arī 14 tūkstoši ieslodzīto fotogrāfiju, taču Baraka Obamas administrācija atsakās pieļaut to publikāciju, ziņo Financial Times.

Izmeklēšana turpinās bez gala un malas

Pirmo krimināllietu par slepena ASV cietuma atrašanos Lietuvā Ģenerālprokuratūra ierosināja 2011. gadā, taču lieta tika pārtraukta. Taču pēc tam, kad ASV Senāts 2014. gadā oficiāli publicēja informāciju par slepeno cietumu Lietuvā, nenorādot tā precīzu atrašanās vietu, Lietuvā no jauna sākās runas par to, ka izmeklēšana ir jāatsāk. Tas notika tikai 2015. gada februārī, taču līdz šim izmeklēšana nav devusi nekādus rezultātus.

Atšķirībā no lietuviešiem viņu kaimiņi – poļi jau bija guvuši zināmu mācību stāstā par ASV CIP slepenajiem cietumiem. 2014. gada vasarā Eiropas Cilvēktiesību tiesa atzina Poliju par vainīgu cilvēktiesību pārkāpumos un lika izmaksāt 100 tūkstošus eiro diviem cilvēkiem, kas bija ieslodzīti amerikāņu speciālajā objektā. Pie tam Polijas prokuratūrā izmeklēšana par cietuma esamību arī "buksē" jau kopš 2008. gada. Par nelikumīgu slepenā objekta izveidi tiek apsūdzēts bijušais Polijas izlūkdienesta vadītājs Zbigņevs Sementkovskis, taču arī šī lieta tālāk nevirzās.

Ziņu lente
0