Politika

WSJ: ASV izveidos bruņotu brigādi Baltijas aizsardzībai

© Sputnik / Oksana Dzadan / Pāriet pie mediju bankasВоенные учения НАТО Operation Summer Shield на полигоне Адажи в Латвии
Военные учения НАТО Operation Summer Shield на полигоне Адажи в Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mobilā struktūrvienība, ko Pentagons plāno izveidot NATO sabiedroto atbalsta programmu ietvaros, būs gatava izmantot Eiropā izvietotos smagos ieročus.

RĪGA — 4.feb, Sputnik. WSJ publikācijā, kas sniegta portālā Inosmi.ru, norādīts: Pentagons plāno izveidot brigādes apmēru struktūrvienību, kas tiks dislocēta NATO frontes līnijas tuvumā un pārvietosies no vienas valsts uz otru, ieskaitot Poliju un Baltijas valstis.

Publikācijā teikts, ka šādas struktūrvienības izveide ir nopietns solis salīdzinājumā ar patreizējo kontingentu – 150 amerikāņu kareivjiem, kuri pašlaik izvietoti Polijā un Baltijas valstīs. WSJ norāda, ka tanku uzbrukumu brigādei apturēt neizdosies, taču tā "palīdzēs apturēt un atvairīt "mazo zaļo cilvēciņu" uzbrukumu."

Pēc raksta autora domām, šis ASV lēmums varētu nomierināt NATO dalībvalstis austrumos, it īpaši Baltijas valstis. Avīze citē Lietuvas ārlietu ministru Linu Linkeviču, kurš šo soli nosauc par "ASV atgriešanos Eiropā" un paziņoja, ka "tieši tā ir jābūt, jo tas ir ļoti svarīgi no Eiropas un Atlantijas drošības viedokļa."

Minētās brigādes izveide ir viens no svarīgākajiem soļiem, ko ASV sper, lai stiprinātu savu klātbūtni pie NATO un Krievijas robežām.

Британский политик Джордж Галлоуэй - Sputnik Latvija
Britu politiķis par BBC filmu: propaganda aukstā kara garā

Baltais nams jau ir informējis par to, ka sabiedroto atbalstam Austrumeiropā plāno iztērēt četrkārt vairāk līdzekļu nekā līdz šim.

Tagad Eiropas drošības atbalsta iniciatīvai no ASV 2017.gada budžeta tiks piešķirti 3,4 miljardi dolāru. Jāpiebilst, ka agrāk šim nolūkam tika plānots veltīt 789 miljonus dolāru.

Šo lēmumu ASV prezidents Baraks Obama skaidro ar "Krievijas agresiju alianses perifērijā."

Baltijas valstis ir augstu novērtējušas šo ASV lēmumu. Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Latvijas vārdā pateicās ASV par atbalstu. Runā viņš norādīja uz seno draudzību abu valstu starpā un starpnerattiecībām NATO ietvaros.

WSJ publikācijā norādīts: krievu reakcija uz šo soli nav bijusi "īpaši laba" – viņi norāda, ka ASV pārkāpj 1997.gadā noslēgto Krievijas-ASV vienošanos, kas nepieļauj lielu bruņoto spēku grupējumu izvietošanu jauno NATO dalībvalstu teritorijā.

Здание МИД РФ - Sputnik Latvija
Maskava neplāno veikt atbildes pasākumus sakarā ar ASV spēku paplašināšanos Eiropā

Raksta autors uzskata, ka Kremlis varētu izvērst papildu bruņotos spēkus savā rietumu frontē un "NATO miermīlīgo izplešanos austrumu virzienā" izmantot, lai attaisnotu varenās Krievzemes idejas atdzimšanu.

Taču KF Ārlietu ministrija ziņo, ka Krievija nespers līdzīgus soļus sakarā ar ASV militārās klātbūtnes paplašināšanos Eiropā; KF veiks "kompensējošus" pasākumus.

ASV paziņojumi par militārās klātbūtnes atbalsta paplašināšanu Eiropā ir atskanējuši britu televīzijas kanāla BBC-2 šova "Trešais pasaules karš: komandpunktā" fonā. Saskaņā ar šova sižetu, pasauli apdraud kodolkarš pēc Krievijas iebrukuma Baltijas valstu teritorijā.

Ziņu lente
0