Latvijā

Latvijā pieaug automašīnu skaits ar Igaunijas numurzīmēm: vai tas mums ir izdevīgi

© Pixabay / SponchiaАвтомобили на дороге
Автомобили на дороге - Sputnik Latvija, 1920, 05.11.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vēl pirms pieciem gadiem daudzi Latvijas iedzīvotāji reģistrēja automašīnas Lietuvā, jo kaimiņvalstī nodokļi mazāki, bet tehniskā apskate jāveic retāk, bet 2017. gadā ārvalstīs reģistrētos transportlīdzekļus Latvijā aplika ar milzīgu nodokli.
RĪGA, 5. novembris — Sputnik. Taču pēdējā laikā valstī atkal sāka parādīties automašīnas ar ārvalstu numurzīmēm. Tagad tās ir koplietošanas auto no Igaunijas. Kas notiek?
Pēdējā laikā Latvijā arvien biežāk sastopamas uzņēmuma "CityBee" automašīnas ar Igaunijas numurzīmēm. "CityBee" to skaidro ar uzņēmuma biznesa politiku:
Пьяный за рулем - Sputnik Latvija, 1920, 29.10.2021
Latvijā
Kā cīnīties ar "anarhistiem" uz Latvijas ceļiem?
"Mūsu klientiem ir iespēja bez maksas šķērsot Baltijas valstu robežas, un, ja nepieciešams, atstāt automašīnu kaimiņvalstī. Klientiem patīk izmantot šo iespēju, it īpaši vasarā. Dažreiz noteiktu automašīnu skaitu pārvieto uz kaimiņvalsti uz noteiktu laiku. Mēs regulējam automašīnu plūsmu visās trijās valstīs. Ja mēs redzam, ka kaimiņiem klājas labāk nekā mums, un pieprasījums tur augstāks, tad pārvietojam mašīnas uz citu reģionu."
Pēc CSDD datiem nodokli par Igaunijā reģistrēto transportlīdzekļu ekspluatāciju līdz pat 19. decembrim "CityBee" samaksāja Latvijā, raksta Rus.lsm.lv, atsaucoties uz Re TV.
Bet vai tas ir gigantisks nodoklis, ar kuru 2017. gadā sāka aplikt ārvalstīs reģistrētos auto: 10 eiro dienā un līdz 1000 eiro gadā? Izrādās, ka nebūt ne, jo 2020. gadā Eiropas Komisija nolēma, ka šī nodokļa piemērošana pārkāpj ES tiesības un no 2021. gada 1. janvāra tas tika atcelts. Tāpēc par Igaunijā reģistrēto automašīnu jāmaksā tāds pats transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis kā par Latvijā reģistrētajiem automobiļiem.
Automobiļu tirgus - Sputnik Latvija, 1920, 20.10.2021
Latvijā
Lielākais deficīts kopš PSRS laikiem: Latvijā izpirktas populārākās automašīnas
Līdz ar nodokļu izlīdzināšanu Latvijā uzņēmējiem paveras plašas iespējas. Īpaši attiecībā uz lielo autoparku izmaksu optimizāciju. Uzņēmējs, kurš reģistrē savus automobiļus Igaunijā, pirmo tehnisko apskati veic pēc četriem gadiem, bet pēc tam reizi divos gados – līdz auto sasniegs desmit gadu vecumu.
Prasības Latvijā reģistrētajām automašīnām ir stingrākas. Jaunajām auto pirmās divas reizes tehniskā apskate jāveic reizi divos gados, un pēc tam ik gadu.
Tāpat Igaunijas automobiļiem nav uzlīmes par veikto tehnisko apskati.
Valsts policijā uzreiz paziņoja, ka viņiem nav līdzekļu ārvalstu automašīnu kontrolei. Kā arī nav piekļuves Igaunijas datu bāzei, tāpēc nevar noskaidrot, vai koplietošanas automašīnai ir tehniskā apskate un pat apdrošināšanas polise.
"CityBee" pārstāvji atbildēja, ka dati par tehnisko apskates datumu ir noradīti automobiļa tehniskajā pasē, kas atrodama automašīnas "cimdu nodalījumā".
Автомобили - Sputnik Latvija, 1920, 13.10.2021
Viedoklis
Pasaulē izsīkst papīrs un automašīnas. Kas notiek?
Ziņu lente
0