Atkritumu afēras izgāšanās: Ventspils ostā apturētas trīs nelegālo atkritumu kravas

© Sputnik / Sergey MelkonovВентспилсский свободный порт
Вентспилсский свободный порт - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Plastmasas atkritumi no Zviedrijas un Norvēģijas nelegāli nogādāti Latvijā, lai saņemtu dabas resursu nodokļa maksāšanas atbrīvojumu, izvairoties no nodokļu nomaksas.

RĪGA, 23. novembris — Sputnik. Valsts vides dienests (VVD) apturējis trīs nelegālo atkritumu kravas, kuras Latvijā nogādātas no ārvalstīm, informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārstāve Santa Vaļuma, vēsta Tvnet.lv.

Pateicoties VVD pūlēm, Latvijā nav ievestas 22,82 tonnas plastmasas atkritumu no Zviedrijas un Norvēģijas.

Trīs kravu pārvadājumi apturēti šī gada 4. oktobrī, 1. novembrī un 16. novembrī. VVD saņemtā informācija un lietu materiāli nodoti tiesībsargājošajām iestādēm. VVD vadītāja Inga Koļegova pastāstīja, ka par konstatētajiem pārkāpumiem informēti arī atbilstošie resori Zviedrijā un Norvēģijā.

Lazdu rieksti. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Produkti bez atkritumiem: Rīgā atvēries veikals bez iepakojumiem

Atkritumus plānots norādīt par Latvijā savāktiem  lai mākslīgi palielinātu Latvijā savākto un pārstrādāto atkritumu apjomu. Vaļuma paskaidroja, ka krāpnieki tādējādi plānojuši izvairīties no dabas resursu nodokļa nomaksas.

Šogad VVD veicis 46 pārrobežu atkritumu kravu pārvadājumu pārbaudes.

Iepriekš vēstīts, ka no 2018. gada Latvijā stājušies spēkā pērn VARAM noteiktie grozījumi Atkritumu apsaimniekošanas likumā. Tas paredz palielināt sadzīves  atkritumu likmi par 10 eiro: likme no 25 eiro par tonnu atkritumu pieaugusi līdz 35 eiro.

Likmes pieauguma rezultātā pieauguši arī uzņēmumu tarifi, kuri nodarbojas ar atkritumu izvešanu, jo sabiedrisko pakalpojumu regulators nosaka likmi par atkritumu apglabāšanu, nevis izvešanu.

Ziņu lente
0