Pavasaris ienāk Rīgā: viss aug un zied

© Sputnik / Dinara NikiforovaЦветение сакуры в Риге
Цветение сакуры в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pateicoties siltām saulainām dienām, Rīgā viss dzīvais aug un vairojas, tropu tauriņi arī nav izņēmums.

RĪGA, 6.maijs —Sputnik, Dināra Ņikiforova. Pēc ilgās un mokošās cīņas ar aizejošo ziemu pie latviešiem beidzot atnācis pavasaris, gandrīz silts un ļoti saulains.

Neviens nezina, cik ilgi tas viesosies pie mums, tāpēc viss dzīvais cenšas izmantot šīs dienas, lai steidzamā kārtā sāktu augt, ziedēt, vairoties, kā arī priecēt garāmgājēju acis.

© Sputnik / Dinara NikiforovaUzvaras parkā zied sakuras
Pavasaris ienāk Rīgā: viss aug un zied - Sputnik Latvija
Uzvaras parkā zied sakuras

Uzvaras parkā zied sakuras, pīles staigā pa pāriem, bet Botāniskajā dārzā zied magnolija, un no kūniņām izšķiļas tropu taureņi.

Tieši šobrīd Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā no kūniņām, kuras speciāli atvestas no Dienvidamerikas, pasaulē nāk Morfo Peleida zilie tauriņi. Gaidāms, ka tie priecēs apmeklētājus līdz 7.maijam. Tauriņi ir koši zilā krāsā, lieli un ātri. Tie krāšņos plankumos lidinās apkārt, satraucot silto un mitro oranžērijas gaisu, un neapstājas ne uz mirkli.

© Sputnik / Dinara NikiforovaMorfo Peleida tauriņi
Pavasaris ienāk Rīgā: viss aug un zied - Sputnik Latvija
Morfo Peleida tauriņi

Bet inkubatorā, ja paveiksies, var vērot jaunu tauriņu piedzimšanu. Parasti, kad tauriņš izlien ārā no kūniņas, kādu brīdi tas paliek inkubatorā, un kad to spārni izžūs, un tas varēs lidot, tauriņu izlaiž brīvā lidojumā zem oranžērijas jumta.

© Sputnik / Dinara NikiforovaAtlanta pāvacis LU Botāniskajā dārzā
Pavasaris ienāk Rīgā: viss aug un zied - Sputnik Latvija
Atlanta pāvacis LU Botāniskajā dārzā

Tāpat šobrīd oranžērijā var redzēt arī citus tropiskus džungļu tauriņus no Āzijas un Dienvidamerikas. Pavisam nesen izšķīlās Atlanta pāvacis. Tas ir viens no lielākajiem taureņiem pasaulē, to spārnu platums var sasniegt 28 cm. Tauriņš ir plaši sastopams Āzijas Dienvidaustrumos, kur tā lielās kūniņas izmanto zīda iegūšanai.

Ziņu lente
0