Islandes premjers atkāpjas no amata

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tā saucamie "Panamas dokumenti" provocēja skandālu, kura rezultāta Islandē mainījās valdība.

RĪGA, 31. oktobris — Sputnik. Kā ziņo aģentūra LETA, Islandes premjerministrs Sigurdurs Ingi Johansons paziņojis par atkāpšanos pēc savas labēji centriskās Progresīvās partijas neapmierinošajiem rezultātiem parlamenta vēlēšanās.

Progresīvā partija, kas kopš 2013. gada darbojusies koalīcijā ar konservatīvo Neatkarības partiju, ieguvusi 8 mandātus jeb par 11 mazāk nekā iepriekšējās vēlēšanās, un palikusi aiz šobrīd opozīcijā esošās Pirātu partijas.

Вебсайт Mossack Fonseca. - Sputnik Latvija
Dānija pirks datus no "Panamas dokumentiem"

Radikālo Pirātu partiju 2012. gadā dibināja aktīvisti, anarhisti un bijušie hakeri. Tā kļuvusi populāra saistībā ar "Panamas dokumentu" skandālu, un šajās vēlēšanās kopā ar trim kreisi centriskajām sabiedrotajām ieguvusi 27 mandātus Islandes Altingā, kas sastāv no 63 deputātiem.

Paredzams, ka prezidents Gudni Johannesons jaunās valdības veidošanu uzticēs finanšu ministram Bjarni Benediktsonam, kura vadītā Neatkarības partija ir ieguvusi 21 deputātu mandātu.

Pirmstermiņa vēlēšanas Islandē tika sarīkotas saistībā ar tā dēvēto Panamas dokumentu skandālu, kura dēļ aprīlī bija spiests atkāpties iepriekšējais premjerministrs Sigmundurs Dāvids Gunnlaugsons.

Tomēr Gunnlaugsona valdība turpināja darbu, kaut gan no Panamas dokumentiem kļuva zināms, ka vairākiem augsta ranga Islandes politiķiem ir konti ārzonā.

Ziņu lente
0