Politika

Tramps pieļauj sankciju atcelšanu pret Krieviju

© AFP 2023 / DON EMMERTНовоизбранный президент Америки Дональд Трамп
Новоизбранный президент Америки Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunievēlētais ASV prezidents Donalds Tramps pavēstījis, ka pēc stāšanās amatā 20. janvārī ir gatavs tikties ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

RĪGA, 14. janvāris – Sputnik. Jaunievēlētais ASV prezidents Donalds Tramps pieļāvis iespēju, ka varētu atcelt pret Krieviju ieviestās sankcijas, kā arī atteikties no "vienas Ķīnas" politikas, ja Pekina nemainīs savu valūtas un tirdzniecības politiku, ziņo LETA. 

Piektdien publicētajā intervijā laikrakstam "The Wall Street Journal" Tramps norādījis, ka "vismaz uz zināmu laiku" atstās spēkā sankcijas, kuras pret Krieviju decembrī ieviesa līdzšinējā prezidenta Baraka Obamas administrācija, reaģējot uz Maskavas iejaukšanos ASV vēlēšanu procesā.

Капитолий Вашингтона - Sputnik Latvija
Politika
ASV Kongress vēsta, ka neļaus Trampam atcelt sankcijas pret Krieviju

Taču, ja Krievija palīdzēs ASV sasniegt tās svarīgākos mērķus, tostarp cīņā pret terorismu, Tramps varētu atcelt vispār visas sankcijas.

Viņš arī pavēstījis, ka pēc inaugurācijas 20. janvārī ir gatavs tikties ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Pievēršoties ilgu laiku Vašingtonas piekoptajai Taivānas diplomātiskās neatzīšanas politikai, Tramps izteicies, ka "viss atrodas sarunu procesā, tostarp vienas Ķīnas" politika.

Iepriekš vēstīts, ka Tramps pēc vēlēšanām pieņēmis Taivānas prezidentes Cai Inveņas apsveikuma zvanu, atkāpjoties no desmitgadēm ilgās diplomātiskās prakses tieši nekomunicēt ar Taibei līderi.

Sarunā ar WSJ viņš to pamatojis ar pērn Taivānai pārdoto bruņojumu par diviem miljardiem dolāru.

"Mēs varam viņiem par diviem miljardiem dolāru pārdot modernāko un lieliskāko militāro aprīkojumu, bet mums nav ļauts atbildēt uz telefona zvanu. Pirmkārt, tas būtu ļoti nepieklājīgi neatbildēt uz telefona zvanu," – norādīja Tramps.

Ķīna Taivānu joprojām uzskata par savas teritorijas sastāvdaļu un izrādījusi gatavību izmantot arī spēku salas atgūšanai.

Taču Tramps sola tikt galā ar, viņaprāt, Pekinas piekopto netaisnīgo starptautiskās tirdzniecības politiku, un ļāvis noprast, ka tā dēvētā vienas Ķīnas politika šajā spēlē varētu kļūt par maiņas naudu.

Ziņu lente
0