Spiegel izmanto ISIS propagandu, lai atainotu situāciju Mosulā un Alepo

© REUTERS / StringerISIS. Foto no arhīva
ISIS. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vācu žurnāla Der Spiegel tīmekļa vietnē samontēti video par kaujām Alepo un Mosulā, kuros izmantot ISIS propagandas materiāli.

RĪGA, 1. novembris — Sputnik. Vācu žurnāla Der Spiegel tīmekļa vietne izmanto ISIS (teroristiska organizācija, kas aizliegta vairākās pasaules valstīs) propagandas materiālus, lai pastāstītu, kāda ir starpība starp Mosulu un Alepo. Šim faktam uzmanību pievērsis tekanāla RT dienests vācu valodā, ziņo RIA Novosti.

Samontēto video autors, Spiegel Online politiskais komentētājs Kristofs Zudovs regulāri publicē rakstus par situāciju Tuvajos Austrumos. To starpā ir materiāli ar tādiem virsrakstiem, kā "Islāmisti — Alepo pēdējā cerība" un "Putins uzbrūk kā vēlas". Salīdzinot situāciju Alepo un Mosulā, Zudovs informē, ka starp tām esot "milzīga atšķirība".

Постоянный представитель России при ООН Виталий Чуркин - Sputnik Latvija
Krievija uzskata: ANO misijas secinājumi par ķīmiskajiem ieročiem Sīrijā nav pārliecinoši

Mosula nokļuvusi ISIS teroristiskā režīma varā, savukārt Alepo notikusi, pēc Zudova domām, tikai bruņota sacelšanās pret Damasku. Patlaban Sīrijas varas iestādes cenšoties "apspiest sacelšanos" un "tīšām" iznīcina civilos objektus. Šo apsvērumu dēļ žurnālists apgalvo, ka Alepo neesot nekādu iespēju "sākt jaunu dzīvi", taču Mosulā tā neapšaubāmi sākšoties.

Video autors apgalvo, ka ASV vadītā koalīcija izdara precīzus uzbrukumus ISIS pozīcijām un izvairās no upuriem civiliedzivotāju vidū. Visus iespējamos upurus Zudovs dēvē par "izrietošajiem zaudējumiem", kuri karā esot neizbēgami.

Stāstu par Alepo pavada sagrauto ēku kadri. "Cilvēki cieš badu, nav dzeramā ūdens, elektroapgādes traucējumi," — skaidro komentētājs.

Savukārt Mosulā, pēc viņa domām, situācija ir pavisam citāda: ir gan ūdens, gan pārtika, gan elektrība.

Šos vādus ilustrē kadri no Mosulas, ko agrāk publicēja ISIS propagandas dienesti. Tajos redzams, kā cilvēki gatavo gaļu virs uguns, sēž kafejnīcā, uz ielas ir daudz automašīnu un cilvēku.

Sākotnēji minēto kadru izcelsme netika norādīta. Tikai pēc lasītāju saņemtajiem iebildumiem Spiegel Online atzina kļūdu un pievienoja piezīmi: "Avots — ISIS propagandas video ieraksts."

"Mēs balstāmies ne tikai uz ISIS video, bet arī uz vietējo iedzīvotāju datiem. Taču viņi nevar uzņemt video, neriskējot ar dzīvību," — paskaidroja izdevums Twitter.

"Rezultātā paziņojums tika izlabots: neskatoties uz ASV vadīto spēku uzbrukumu Mosulā, pilsētā, protams, dzīvo tikai laimīgi cilvēki. Tā stāsta Spiegel Online. Avots — ISIS propagandas video ieraksts," — ironiski atzīmēts RT Deutsch materiālā.

Ziņu lente
0