Politika

Polijas Ārlietu ministrija apsūdz Tusku pret valsti vērstā politikā

© REUTERS / Max RossiПредседатель Европейского Совета Дональд Туск
Председатель Европейского Совета Дональд Туск - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Polijas ārlietu ministrs paudis viedokli, Donalds Tusks publiski aicinājis īstenot politiku, kas vērsta pret Poliju.

RĪGA, 15. janvāris — Sputnik. Polijas ārlietu ministrs Vitolds Vaščikovskis paziņojis, ka Polijas bijušais premjerministrs, Eiropas Padomes vadītājs Donalds Tusks aicinājis pasaules sabiedrību īstenot politiku, kas būtu vērsta pret viņa paša valsti, informē RIA Novosti.

Iepriekš Donalds Tusks, komentējot parlamentāro krīzi Polijā, paziņojis, ka nepieciešams tās ātrs un pozitīvs risinājums. Pašreizējo situāciju viņš saistījis ar valsts stāvokli Eiropā un atzīmējis, ka "visi ar satraukumu un neizpratni vēro Polijas parlamentā notiekošo." Eiropas Padomes vadītājs pauda viedokli, ka krīzes noregulēšanā jāiesaistās valdībai.

"Tas, protams, ir kaut kas ārkārtējs: valsts pārstāvis starptautiskajos institūtos tik nekaunīgi, publiski negatīvi izteicies par savu valsti, aicinot īstenot kaut kādu akciju pret savu valsti. Taču, acīmredzot, politikā viss ir iespējams," – Tuska vārdus intervijā izdevumam wPolityce komentēja Vaščikovskis. 

Ministrs apliecināja, ka viņa rīcībā nav informācijas par to, ka Tusks būtu vērsies pie Polijas valdības pēc atbalsta viņa iespējamai atkārtotai ievēlēšanai Eiropas Padomes vadītāja postenī.

Polijas karogs - Sputnik Latvija
Protestējošajiem Polijas Seima deputātiem var draudēt cietumsods

"Arī tā ir zināmas nekaunības izpausme – pieņēmums, ka viņu nekas nesaista ar valsti, ar mūsu diplomātiju, ar Polijas valdību. Ja viņš vēlēsies palikt šajā amatā, viņš to īstenos ar kaut kādiem starptautiskajiem manevriem," – politiķis pauda savu viedokli.

Vaščikovskis uzsvēra, ka situācija Polijas parlamentā nav nopietni iespaidojusi valsts pozīciju pasaulē, šis jautājums nav ieinteresējis plašu sabiedrību.

Parlamenta krīze Polijā sākās pēc tam, kad opozīcija 16. decembrī bloķēja Seima plenārsēžu zāli, protestējot pret deputāta atstādināšanu no dalības sēdē un plāniem ierobežot mediju darbu parlamentā. Seima spīķeris noturēja sēdi citā telpā. Tās laikā tika pieņemti vairāki likumi, tostarp likums par 2017. gada budžetu. Šos dokumentus opozīcija uzskata par nelikumīgiem.

Protesti Seimā tupinājās līdz nākamajai Seima sēdei 11. janvārī. Neskatoties uz akciju, Senāts pieņēma budžetu, un prezidents likumu parakstīja. Opozīcija pārtrauca Seima bloķēšanu, taču paziņoja par citas formas protestiem. Opozīcijas politiķi joprojām uzskata, ka budžets pieņemts nelikumīgi.

Ziņu lente
0