Politika

Baltkrievijas AES apmeklēs vēl viena IAEA misija

© Sputnik / Виктор Толочко / Pāriet pie mediju bankasСтроительство Белорусской АЭС в Островце
Строительство Белорусской АЭС в Островце - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
IAEA misija SEED apmeklēs Baltkrieviju 16.-20. janvārī un piedalīsies pārrunās par misijas vizīti, kurā tiks izskatīti avārijas gatavības un reaģēšanas jautājumi.

RĪGA, 15. janvāris — Sputnik. Baltkrievija līdz 2017. gada beigām plāno uzņemt Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) misiju SEED, kā arī vēl vienu IAEA misiju, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz Baltkrievijas Ārlietu ministrijas preses sekretāra Dmitrija Mirončika teikto.

IAEA misija SEED strādās Baltkrievijā 16.-20. janvārī. Iepriekš Baltkrievijas Enerģētikas ministrija informēja, ka 2017. gadā valsts uzņems virkni IAEA misiju.

"Līdz gada beigām mūsu valsts plāno uzņemt vēl vismaz vienu IAEA misiju – avārijas gatavības un reaģēšanas jautājumu izskatīšanas misiju (tā saucamo EPREV). Jau 25.-26. janvārī Minskā gaidāma aģentūras delegācija šīs misijas kopīgai sagatavošanai," – informēja Mirončiks.

Baltkrievijas ārlietu ministra vietniece Jeļena Kupčina. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Baltkrievijas AES stresa testi tiks veikti līdz gada beigām

Viņš uzsvēra, ka Baltkrievija pievērš īpašu uzmanību topošās AES drošībai un izmanto visus tai pieejamos instrumentus, kas ļauj saņemt neatkarīgu ekspertu vērtējumu šajā jautājumā.

Mirončiks pavēstīja, ka Baltkrievija jau uzaicinājusi IAEA misiju pre-OSART ekspluatācijas drošības novērtēšanai. Šī misija ieradīsies, kad atoelektrostacijas būvdarbi tuvosies noslēgumam.

Tiek gatavota arī misija INIR-III kodolenerģētikas nacionālās infrastruktūras vērtējumam, kas tiek veikta pirmās AES ekspluatācijas gatavības posmā.

Pie tam Baltkrievija izskata iespēju uzaicināt arī citas misijas, kas skar fizisko kodoldrošību un kodoliekārtu un materiālu fizisko aizsardzību.

"Gribu atgādināt, ka visas IAEA misijas ir brīvprātīgas un tiek veiktas pēc valsts lūguma ar mērķi sniegt ekspertu un konsultantu atbalstu. Šīs konsultējošās un vērtējošās misijas atšķiras no IAEA ekspertu regulārajām vizītēm Baltkrievijas un IAEA tehniskās sadarbības plašās programmas ietvaros," – piebilda ĀM oficiālais pārstāvis.

Lietuvas karogs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Lietuva vēlas apturēt Baltkrievijas AES būvdarbus

"Tikai 2016. gadā bija aptuveni 15 tamlīdzīgas vizītes tehniskās sadarbības programmas ietvaros. Šogad gaidāmas aptuveni desmit (misijas – red.)," – paskaidroja Mirončiks.

Iepriekš vēstīts, ka BelAES, kas tiek celta netālu no Astravjecas pilsētas Grodņas apgabalā, apmēram 50 km attālumā no Viļņas, veidos divi Krievijā projektēti VVER-1200 energobloki, kuru kopējā jauda sasniegs līdz 2400 MW.

Baltkrievijas AES pirmā energobloka ekspluatācijas sākums ieplānots 2019. gadā. Iepriekš Baltkrievijas un Lietuvas speciālisti piedalījās divās konsultatīvās sēdēs – 2016. gada jūnijā Viļņā un septembrī Minskā. Trešais pārrunu raunds notiks 2017. gada I ceturksnī.

Ziņu lente
0