Politika

Telekanāls "NBC News" apsūdz Putinu par kiberuzbrukumiem ASV vēlēšanu kampaņas ietvaros

© Sputnik / Алексей Дружинин / Pāriet pie mediju bankasПремьер-министр РФ Владимир Путин на отдыхе в Республике Тыва
Премьер-министр РФ Владимир Путин на отдыхе в Республике Тыва - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas valsts vadītājs Vladimirs Putins esot personīgi devis norādījumus, kā jānopludina un citādi jāizmanto hakeru iegūtie ASV demokrātu materiāli, ziņoja NBC.

RĪGA, 15. decembris – Sputnik. ASV izlūkdienestu amatpersonas tagad uzskata, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins bija personīgi iesaistīts hakeru uzbrukumos ASV prezidenta vēlēšanu kampaņas laikā, lai atriebtos demokrātu kandidātei Hilarijai Klintonei, informē LETA, atsaucoties uz ASV telekanāla "NBC News" sniegtajām ziņām.

Vladimirs Putins esot personīgi devis norādījumus, kā jānopludina un citādi jāizmanto hakeru iegūtie ASV demokrātu materiāli, ziņoja NBC, atsaucoties uz divām informētām amatpersonām, kam esot "augsts pārliecības līmenis" par šo hakeru uzbrukumu jauno vērtējumu.

ASV jaunievēlētais prezidents Donalds Tramps. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Tramps nav apstiprinājis CIP ziņojumu par Krievijas hakeru palīdzību

Pagājušonedēļ laikraksts "Washington Post" ziņoja par Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) vērtējumu, ka Krievija veikusi kiberuzbrukumus ASV personu un iestāžu e-pasta vēstulēm, lai veicinātu republikāņu kandidāta Donalda Trampa uzvaru ASV prezidenta vēlēšanās 8.novembrī.

Žurnālisti pauduši viedokli, ka Putins nespējis piedot Klintonei to, ka viņa kā valsts sekretāre publiski apšaubīja 2011.gada Krievijas parlamenta vēlēšanu godīgumu.

Izlūkdienesta amatpersonas pavēstīja NBC, ka Putina sākotnējais mērķis šajos kiberuzbrukumos bijis atriebties Klintonei, taču vēlāk pārtapis par centieniem parādīt pasaulei ASV politikas korumpētību un radīt iespaidu, ka citas valstis vairs nevar paļauties uz ASV kā drošu globālu līderi.

Tramps, kurš bija atzinīgi izteicies par Putinu, ir norādījis, ka apgalvojums par Krievijas organizētajiem hakeru uzbrukumiem Demokrātu nacionālajai komitejai un Klintones aprindu cilvēkiem ir smieklīgs.

Vadoši ASV kongresmeņi ir aicinājuši veikt oficiālu Kongresa izmeklēšanu par šiem hakeru uzbrukumiem.

Hakeris. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Krievijas ĀM komentē ASV emocionālo spriedzi "krievu hakeru" jautājumā

22. jūlijā interneta vietne WikiLeaks publicēja lielu skaitu elektronisko vēstuļu, kas liecināja, ka demokrātu partijas aparāts priekšvēlēšanās atklāti atbalstījis Hilariju Klintoni un atteicies no Bērnija Sandersa, kura lojalitāte augstākajām aprindām ir krietni mazāka un spilgti izteikts "kreisais" noskaņojums. Tika publicētas arī analītiskās piezīmes par republikāņu kandidātu Donaldu Trampu. Demokrātu kandidātes Hilarijas Klintones vēlēsanu štābā datu noplūde tika izskaidrota ar Krievijas hakeru uzbrukumu. Viņi esot uzlauzuši pasta serverus republikāņu kandidāta Donalda Trampa interesēs.

Demokrātiskās partijas pārstāvji uzsver, ka krieviem neesot izdevies nolaupīt finansiālo dokumentāciju, informāciju par sponsoriem un partijas locekļu personas datus.

Vietnes WikiLeaks dibinātājs intervijā NBC paziņoja, ka nav ne mazākā pamata uzskatīt, ka ASV Demokrātiskās partijas serverus uzlauzuši krievu hakeri.

Хакер за компьютером - Sputnik Latvija
Klintones pārstāvis uzskata, ka Trampam palīdz krievu hakeri

"Tam (krievu hakeru uzbrukumam) nav absolūti nekādu pierādījumu. Mēs neesam atklājuši savu avotu. Protams, tas ir vienkārši mēģinājums samudžināt lietu, ko popularizē Hilarijas Klintones kampaņa," – teica Asanžs, jautāts par to, vai noplūdes avots meklējams Krievijā.

"Patiesais stāsts ir tas, kas tajās (elektroniskajās vēstulēs – red.) ir atrodams. Tās liecina par sazvērestību," – Asanža vārdus citē RIA Novosti.

"Šis skandāls ir nopietns trieciens demokrātiem un Hilarijai Klintonei. Tāpēc jau tika laista klajā versija, ka šeit atrodamas "krievu pēdas". Tas vienkārši ir informatīvs paņēmiens ar mērķi mest ēnu gan uz sarakstes esamības faktu, gan arī uz pašu vēstuļu saturu. Tiek izdarīts mājiens, ka tādu vēstuļu vispār nav bijis, tās sastādītas kontrpropagandas nodaļā kaut kur Lubjankā," – uzskata ASV un Kanādas institūta vecākais zinātniskais līdzstrādnieks Vladimirs Vasiļjevs.

Ziņu lente
0