Viedoklis

Šveiciešu vēsturnieks: zāļu pret rusofobiju nav

© Foto : fornita da Guy MettanШвейцарский журналист и историк Гай Метлина
Швейцарский журналист и историк Гай Метлина - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Gija Metāna grāmata "Rusofobija, tūkstoš neuzticības gadi" (Russofobia, mille anni di diffidenza) jau nākusi klajā Šveicē, Krievijā un Itālijā. Pašlaik tiek gatavots izdevums ASV. Plānots to nākamgad izdot Serbijā un Ķīnā, kā arī, iespējams, Zviedrijā.

Rietums ir plaši atzīts fakts, ka krievi "ir slikti". Politiskie līderi un līdz ar viņiem arī mediji to pastāvīgi atgādina. Šim jautājumam veltīta šveiciešu vēsturnieka, profesora Gija Metāna (Guy Mettan) grāmata. Intervijā Sputnik Itālija profesors Metāns paskaidroja, kāpēc Rietumos valda negatīvi aizspriedumi pret Krieviju.

Viltotā vēsture

Paradoksāli, taču rusofobija ir vecāka nekā pati Krievija. Tās aizsākumi meklējami politiskajās un reliģiskajās nesaskaņās, kas izvērsās starp mūsu ēras 800. gadā Kārļa Lielā dibināto Rietumromas impēriju un Austrumromas impērijas, tātad katoļu un pareizticīgo baznīcu starpā.

Vaclav Klaus - Sputnik Latvija
Bijušais Čehijas prezidents aicina atteikties no Krievijas demonizēšanas

Tolaik pastāvēja divi galvenie aizspriedumi: sak, austrumu tautas ir barbari, un to valdnieki – despoti un tirāni, kam raksturīga ekspansijas un aneksijas tieksme; viņi ir agresīvi un par to vien sapņo, kā iekarot nevainīgos un cēlos Rietumus! Tieši tādus pašus stereotipus mēs vērojam šodien medijos, kas pret Krieviju noskaņoti agresīvi.

Mūsdienu rusofobijas posms sākās Francijā XVIII gs. beigās, kad Ludviga XV slepenais kabinets viltoja "Pētera Lielā testamentu", kurā cars it kā esot licis saviem mantiniekiem iekarot Eiropu.

Šo testamentu Napoleons publicēja 1812. gadā, lai attaisnotu iebrukumu Krievijā. Angļi pārtulkoja dokumentu un izmantoja to 1853. gadā, Krimas karā. Tikai XIX gs. beigās, pēc francūžu un angļu gadu desmitiem ilgās rusofobijas tika atzīts, ka "Testaments" ir viltots.

Melnbalta pieeja

Klintone. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
"Pie visa vainīgs Putins": amerikāņu izdevums izsmej Klintoni

Tas pats attiecas arī uz mūsdienām. Tādas pašas manipulācijas ar mērķi apsūdzēt Krieviju amerikāņi izmantoja Ukrainā 2014. gada februārī. To, ka puču, kas palīdzēja gāzt likumīgo Ukrainas valdību, sagatavojušas un finansējušas Savienotās Valstis, Viktorija Nulande atzina Kongresa priekšā.

Rietumu mediji vēl joprojām Krieviju uzskata par apdraudējumu. Un vēl joprojām tiek izmantoti divi principi: Rietumi ir labo spēku, vispārējo vērtību, cilvēktiesību, demokrātijas un brīvības (it īpaši ekonomiskās brīvības) iemiesojums, bet Krievija iemieso autokrātiju, nacionālismu un personas brīvības noliegumu.

Rietumvalstu lielāko mediju žurnālisti izturas nevis kā profesionāļi, bet gan kā režisori, kas sadalījuši lomas – ir "labās" rietumvalstis un ir "sliktā" Krievija. Šādas apziņas manipulācijas veido galveno mediju telpas saturu Rietumos.

Melnbaltā nostādne tiek nekaunīgi uzspiesta sabiedriskajam viedoklim, ar tās palīdzību tiek uzturēta Eiropas jaunāļ militarizācija un NATO pastiprināšanās, kas jau 20 gadus nepārtraukti paplašinās austrumu virzienā. Tagad ir pienākusi Melnkalnes karta, nerunājot jau par tādiem alianses vasaļiem kā Ukraina, Zviedrija, Gruzija un pat "neitrālā" Šveice, kas piedalījās mācībās "Partnerība miera vārdā".

Autora uzskati var neatbilst redakcijas viedoklim.

Ziņu lente
0