Ierosināts piešķirt nodokļu atvieglojumus zemessargiem un viņu darba devējiem

© Sputnik / Sergey MelkonovПочетный караул Земессардзе у мемориала "Мать яблоня" в анчупанском лесу
Почетный караул Земессардзе у мемориала Мать яблоня в анчупанском лесу - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bijušais Latvijas aizsardzības ministrs ierosina piešķirt nodokļu atvieglojumus ar mērķi atbalstīt jau esošos zemessargus un motivēt jaunos pievienoties Zemessardzei.

RĪGA, 14. janvāris – Sputnik. Lai atbalstītu zemessargus, kuri brīvprātīgi iesaistījušies valsts aizsardzības stiprināšanā, Eiropas Parlamenta deputāts Artis Pabriks rosina zemessargiem piešķirt nodokļu atvieglojumus un piemērot ienākuma nodokļa atvieglojumus 150 eiro apmērā, vēsta LETA.

Zemessardze. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Zemessargs aicina Latvijas dāmas netikties ar vīriešiem, kuri nav Zemessardzē

Kā aģentūru LETA informēja Pabrika birojā, tas zemessarga mēneša ienākumus palielinātu par vidēji 34,5 eiro jeb 414 eiro gadā. Nodokļu atvieglojumi jāpiemēro arī uzņēmējiem, kuri nodarbina zemessargus, samazinot darba devēja veikto Valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu apmēru, uzskata bijušais Latvijas aizsardzības ministrs.

Pabrika priekšlikuma mērķis ir atbalstīt jau esošos zemessargus un motivēt jaunos pievienoties Zemessardzei. Tāpat šobrīd trūkst atbalsta pasākumi, kuri palielinātu darba devēju ieinteresētību algot zemessargus, jo darba devēji ir būtisks ķēdes posms, lai zemessargi justu atbalstu savam darbam un neveidotos saspīlētas situācijas, kad zemessargs attaisnojošu iemeslu dēļ nevar ierasties darbā, uzskata politiķis.

"Lai arī Zemessardze ir brīvprātīga militāra organizācija, tā ir Nacionālo bruņoto spēku sastāvdaļa un viens no valsts aizsardzības stūrakmeņiem. Šā brīža pasaules drošības situācijā, ir būtiski panākt, lai Zemessardze ir stipra un motivēta vienība, kura skaitliski aug," – viņš norādīja.

Pēc politiķa domām, jāpanāk, lai katru gadu zemessardzei pievienojas jauni zemessargi, un šī augšupejošā tendence ir jānotur arī ilgtermiņā.

"Nodokļu atvieglojumu piemērošana ir pirmais solis, lai atbalstītu tos, kuri ir izšķīrušies ziedot savu brīvo laiku Latvijas aizsardzības stiprināšanai," – uzskata Pabriks.

Viņa priekšlikums paredz, ka zemessargam tiktu piemērots nodokļu atvieglojumu statuss, to nostiprinot Ministru kabineta noteikumos "Noteikumi par iedzīvotāju ienākuma nodokļa papildu atvieglojumiem". Politiķis lēš, ka provizoriski nodokļu atvieglojums varētu būt 150 eiro, kas zemessarga mēneša ienākumus palielinātu par vidēji 34,5 eiro jeb 414 eiro gadā, aprēķinos vadoties pēc vidējās neto darba samaksas Latvijā, kas ir 622 eiro.

Леонид Калныньш - Sputnik Latvija
Leonīds Kalniņš: obligātā iesaukuma atjaunošana nav iecerēta

Ņemot vērā, ka Latvijā šobrīd ir 8000 zemessargu, šīs iniciatīvas izpildei no valsts budžeta līdzekļiem būtu jāatvēl vairāk nekā 3,3 miljoni eiro.

Savukārt nodokļu atvieglojumi darba devējiem, kuri algo zemessargus, ir jāpiemēro sociālā nodokļa kontekstā, kas veido vienu no lielākajiem darba devēju nodokļu slogiem, paudis Pabriks. Tāpat viņš uzskata, ka jāsamazina šā brīža darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu likme no 23,59% uz 20%, starpību sedzot valstij.

"Darba devēja mēneša ietaupījums uz vienu algoto zemessargu būtu 22,33 eiro, kas gada griezumā uz vienu darbinieku veido gandrīz 268 eiro. Aplēses liecina, ka iniciatīvas realizācijai jānovirza 2,14 miljoni eiro valsts budžeta līdzekļu," – rezumēja eiroparlamentārietis.

Ziņu lente
0