Valsts kontrole aicina nodrošināt jēgpilnu prēmiju piešķiršanu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēdējos gados pieaug valsts pārvaldē izmaksāto prēmiju apjoms, Valsts kontrole uzskata, ka jāīsteno līdzvērtīga un jēgpilna novērtējuma sistēma.

RĪGA, 5. janvāris — Sputnik. Pēdējos gados pieaug valsts pārvaldē piešķirto prēmiju un naudas dāvanu apjoms, tomēr būtu jāīsteno līdzvērtīga un jēgpilna novērtējuma sistēma, ziņo aģentūra LETA, atsaucoties uz Valsts kontroli.

Valsts Kontroles pārstāve Zane Ozola aģentūrai LETA stāstīja, ka pēdējo gadu tendences liecina par to, ka prēmiju un naudas balvu apjoms pieaug.

2013. gadā valsts pārvaldē izmaksāto prēmiju un naudas dāvanu apjoms bija 11 166 091 eiro, 2014. gadā — 11 323 783 eiro, 2015. gadā — 18 023 321 eiro, bet dati par 2016. gadu būs zināmi šā gada vasarā.

Suns bez uzpurņa. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Suņu īpašniekiem Rīgā par dzīvnieka neuzrādīšanu varēs piemērot sodu līdz 250 eiro

Valsts Kontroles dati liecina, ka ik gadus visdāsnāk prēmijas un naudas balvas piešķirtas Finanšu ministrijas un tās pakļautības iestāžu darbiniekiem, piemēram, 2015. gadā tie bija virs trim miljoniem eiro. Finanšu ministrijai seko Iekšlietu ministrija, kuras resorā prēmijās un naudas balvās 2015. gadā piešķirti 2,5 miljoni eiro. 1,65 miljoni eiro izmaksāti Tieslietu ministrijā, 1,61 miljons eiro — Zemkopības ministrijā 1,4 miljoni eiro Veselības ministrijā, 1,39 miljoni eiro — Kultūras ministrijā, 1,24 miljoni eiro — Izglītības un zinātnes ministrijā, pa 1,06 miljoniem eiro — Labklājības ministrijā un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā, bet Ekonomikas ministrijā — 863 700 eiro.

Ozola skaidroja, ka 2015. gadā prēmiju un naudas balvu pieaugums daļēji skaidrojams ar Latvijas prezidentūru Eiropas Savienības Padomē.

Valsts Kontrole uzskata, ka prēmiju piešķiršanai jābūt jēgpilnai un piemērojamai gadījumos, kad ir sasniegti rezultāti atbilstoši iestādes stratēģijā definētajiem mērķiem.

"Prēmija nevar būt kā regulāra piemaksa pie algas, ar ko darbinieks rēķinās ik gadu vai pat biežāk. Ja darbiniekam ir uzdots sasniegt konkrētus, izmērāmus rezultātus, un pēc izvērtēšanas ir gūta pārliecība, ka rezultāts ir sasniegts un nes labumu valstij, iestāde var izmantot prēmiju kā vienu no motivēšanas elementiem," — uzsvēra Valsts Kontroles pārstāve.

Ozola arī norādīja, ka katra iestāde prēmijas kā motivējošo elementu izmanto to resursu ietvaros, kas tai ir pieejami. Ja resursi nav vienādi, tad arī iespēja vērtēt un motivēt darbiniekus nav līdzvērtīga.

"Uz šiem trūkumiem esam norādījuši Finanšu ministrijai un mudinājuši strādāt pie vienotās atlīdzības sistēmas, kas nodrošinātu vienlīdzīgu un jēgpilnu prēmiju piešķiršanu," — informēja Ozola.

Ziņu lente
0