Politika

Drošības policija ierosinājusi jaunu lietu par petīciju internetā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Blogeris Deniss Barteckis publicēja savu petīciju, protestējot pret to, ka petīcijas par Latvijas iekļaušanu Krievijas sastāvā autoram Maksimam Koptelovam piespriesta brīvības atņemšana uz sešiem mēnešiem.

RĪGA, 14. aprīlis – Sputnik. Latvijas Drošības policija ir ierosinājusi krimināllietu pret blogeri Denisu Bartecki, kurš publicēja petīciju par Latvijas pievienošanu ASV, un veikusi kratīšanu viņa mājās, ziņoja sabiedriskais darbinieks, tiesībsargs un Bartecka draugs Vladimirs Lindermans savā profilā Facebook.

"Šorīt, 14. aprīlī Drošības policija veikusi kratīšanu pie Denisa Bartecka. Pret viņu ierosināta krimināllieta par interneta petīciju par Latvijas pievienošanu ASV," — raksta Lindermans.

Viņš paskaidroja, ka Barteckis publicējis petīciju, protestējot pret to, ka Maksimam Koptelovam, petīcijas autoram par Latvijas iekļaušanu Krievijas sastāvā, piespriesta brīvības atņemšana uz sešiem mēnešiem.

"Tā bija parodējoša atbilde netaisnajam spriedumam Maksimam Koptelovam, kurš publicēja internetā petīciju par Latvijas pievienošanu Krievijai. Barteckim ir konfiscēts dators un telefons," — teica Lindermans.

Pats Barteckis sarunā ar Sputnik apstiprināja, ka viņa dzīvoklī veikta kratīšana un konfiscēti digitālie datu nesēji.

"Šodien ap pusastoņiem no rīta, kad devos uz darbu, kāpņu telpā mani gaidīja četri Drošības policijas darbinieki. Viņi man uzrādīja dokumentus un veica kratīšanu, kuras gaitā tika izņemti visi digitālie datu nesēji," — pastāstīja viņš.

"Pēc tam mani veda uz nopratināšanu. Darbiniekus interesēja, piemēram, kad tika publicēta petīcija – dienā vai naktī. Protams, viņus ļoti interesēja, kur esmu rāvis tādu ideju. "Varbūt tā bija Maskavas roka? " — apmēram tādi jautājumi atskanēja," — stāstīja Barteckis.

Исправительные колонии - Sputnik Latvija
Latvijas Nepilsoņu kongress: spriedums Koptelovam ir absurds un cietsirdīgs

Viņš atzinis, ka tā bijusi atbilde uz "muļķīgo un absurdo sodu, kas piespriests Maksimam Koptelovam". "Ja jau cilvēkam par joku piespriež pusgada ieslodzījumu, es nolēmu novest situāciju līdz absurdam un piedāvāt pievienot Latviju ASV. Mūsu sistēma šo petīciju uzskata par Latvijas valsts neatkarības apdraudējumu. Tāpēc pret mani ir ierosināta krimināllieta pēc Krimināllikuma 82. panta 1. daļas — publisks aicinājums likvidēt Latvijas Republikas valstisko neatkarību. Saskaņā ar šo pašu pantu tika uzrādītā apsūdzība Maksimam Koptelovam."

"Pagaidām es neesmu apcietināts, un arī slēpties nedomāju. Gribu paskatīties, cik absurda var būt Latvijas soda iestāžu rīcība."

Aicinājums parakstīties par Latvijas iekļaušanu ASV sastāvā tika publicēts februārī portālā avaaz.org līdz ar aicinājumu iekļaut valsti Galaktiskās impērijas sastāvā.

Aicinājumi izskan līdzīgi bēdīgi slavenās Maksima Koptelova petīcijas tekstam. Autori vienlaikus norāda, ka petīcija nav jāuztver nopietni, jo tas ir joks.

2014. gada martā Maksims Koptelovs šajā pašā vietnē publicēja petīciju, kur norādīja, ka gadījumā, ja Latvija "atkal iestāsies Krievijas Federācijas sastāvā, visiem Latvijas Republikas iedzīvotājiem pavērsies milzīgas attīstības perspektīvas".

Šī gada 26. februārī Rīgas Kurzemes rajona tiesa piesprieda Maksimam Koptelovam brīvības atņemšanu uz sešiem mēnešiem. Koptelova advokāte paziņoja, ka pārsūdzēs spriedumu Rīgas apgabala tiesā.

Sabiedriskās organizācijas un politiķi pauda sašutumu par tiesas spriedumu Koptelova lietā.

Ziņu lente
0