Politika

Drošības policija nevar izņemt portālā publicēto petīciju

CC0 / PxHere / Ноутбук на столе
Ноутбук на столе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vēl joprojām portālā avaaz.org pieejama petīcija par Latvijas iekļaušanu Krievijas sastāvā, lai arī tās autoram piespriesta brīvības atņemšana. Petīcijas saturs nav pretrunā ASV likumiem.

RĪGA, 7. marts — Sputnik. Drošības policijas (DP) centieni izdzēst portālā avaaz.org publicēto Maksima Koptelova petīciju nav sekmējušies, lai arī kopš tās publikācijas brīža pagājuši jau divi gadi.

2014. gada vasarā Latvijas iedzīvotājs publicēja portālā avaaz.org aptauju un lūdza paust viedokli par Latvijas pievienošanu Krievijai. Drošības policijas darbiniekiem nav izdevies izņemt šo petīciju, jo mājaslapas domēns reģistrēts ASV, un petīcijas saturs nav pretrunā ar ASV likumiem, ziņo BNS. Visi, kas vēlas, var joprojām izteikties šajā jautājumā.

Максим Коптелов - Sputnik Latvija
Maksims Koptelovs: joks, nevis aicinājums gāzt varu

Gadu pēc petīcijas publikācijas pret Maksimu Koptelovu tika ierosināta krimināllieta, jo DP materiālu kvalificēja kā publisks aicinājums likvidēt Latvijas valstisko neatkarību ar nolūku iekļaut Latviju citas valsts sastāvā. Par šādu noziegumu draud brīvības atņemšana uz laiku līdz 3 gadiem, piespiedu darbi vai soda nauda.

Šī gada 26. februārī Rīgas Kurzemes rajona tiesa piesprieda Maksimam Koptelovam brīvības atņemšanu uz sešiem mēnešiem. Spriedums var tikt pārsūdzēts Rīgas apgabala tiesā pēc 11. marta, kad būs pieejams pilns dokumenta teksts. Koptelova advokāte šo spriedumu nosaukusi par Latvijas kauna traipu un paziņojusi, ka noteikti pārsūdzēs spriedumu.

Исправительные колонии - Sputnik Latvija
Latvijas Nepilsoņu kongress: spriedums Koptelovam ir absurds un cietsirdīgs
"Sods ir pārāk skarbs. Paskatīsimies, kādi būs tiesas motīvi. Tas ir ļoti slikts precedents no vārda brīvības principu viedokļa Mans klients nav vēlējies ne kādas noteiktas Latvijas daļas atdalīšanos, ne Latvijas neatkarības likvidāciju, ne arī Latvijas iekļaušanu jebkādā citā valstiskā veidojumā, konkrēti – Krievijas Federācijā. Formā, kādā petīcija tika publicēta avaaz.org, par to nav ne vārda. Petīcijā tiek apspriestas šāda notikumu pavērsiena iespējamās perspektīvas. Petīcijas noslēgumā mans klients vērsies pie iespējamiem tās atbalstītājiem, norādot, ka tas ir tikai joks. Laikā, kad viņš publicēja savu petīciju, viņš to uztvēra kā joku – tieši to viņš uzsvēra izmeklēšanas laikā un tiesā," – Sputnik Latvija pastāstīja advokāte Ilona Bulgakova.

Viņa uzsvēra, ka procesā nav sniegti pierādījumi par to, ka apsūdzētais būtu nepārprotami aicinājis likvidēt valsts neatkarību. Bulgakova pieņem, ka tiesa ir ņēmusi vērā sabiedrības noskaņojumu.

Prokurore šos vārdus netieši apliecina: "Nosacītais sods šajā gadījumā nav piemērojams, jo tiesa nav guvusi pārliecību, ka Koptelovs neveiks likumpārkāpumus arī turpmāk. Tas nav atbilstošs nozieguma raksturam un Koptelova personībai."
Apsūdzētā advokāte skaidro, ka Koptelovs nekad nav saukts pie kriminālatbildības. Pašlaik viņš iegūst trešo augstāko izglītību un veido kinorežisora karjeru.

Молоток судьи - Sputnik Latvija
EP deputāts: spriedums Koptelovam apdraud vārda brīvību
"Tiesnese un prokurore bija jaunas sievietes. Bija skaidrs, ka viņām ir noteikts uzdevums – iesēdināt. Mērķis bija iebiedēt Latvijas krievvalodīgos iedzīvotājus, taču efekts ir pavisam citāds – pietiek palasīt komentārus par spriedumu dažādos Latvijas ziņu portālos. Šis spriedums ir vēl vairāk padziļinājis bezdibeni, kas izveidojies starp krievu tautības Latvijas pilsoņiem un valsti," – intervijā mūsu portālam uzsvēra pats Maksims Koptelovs.

Stingrais spriedums šajā lietā ir radijis protestus arī Eiropas Parlamenta deputātu vidū. Sociālistu un demokrātu grupa ir paudusi savu neapmierinātību ar tiesas lēmumu un apšaubījusi vārda brīvību Latvijā.

Jāpiebilst, ka februāra beigās mājaslapā Avaaz.org ir publicētas vēl divas petīcijas, ļoti līdzīgas tai, par kuru sodu saņēma Maksims Koptelovs. Šoreiz Zemes iedzīvotājus aicina izteikt viedokli par Latvijas pievienošanu ASV un Galaktiskajai impērijai. Pagaidām PB šīs petīcijas nav komentējusi un par krimināllietas ierosināšanu nekas nav zināms.

Ziņu lente
0