Katram somam pa 600 eiro: rudenī tiks izraudzīti eksperimenta dalībnieki

CC BY 2.0 / Photy .org / Money in handNauda plaukstās. Foto no arhīva
Nauda plaukstās. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No 2017. gada Somijas valdība eksperimenta ietvaros plāno izraudzīties mērķa grupu – 10 tūkstošus cilvēku, kam tiks izmaksāts garantētais ienākums 600 eiro apmērā. Eksperimenta mērķis – izvērtēt, kā sociālā drošība var sekmēt pozitīvas izmaiņas pilsoņu darba dzīvē.

RĪGA, 24. jūlijs — Sputnik. Somijas parlaments pēc vasaras brīvdienām noteiks, kādu kategoriju pilsoņi piedalīsies eksperimentā, kura ietvaros tiks izmaksāts bāzes ienākums 600 eiro apmērā. Eksperiments sāksies jau 2017. gadā, vēsta "Fontanka".

Флаг Швейцарии - Sputnik Latvija
Šveicieši balso pret garantētajiem ienākumiem

Beznosacījumu ienākuma ieviešana nozīmē vienādas summas izmaksu visiem pilngadīgajiem pilsoņiem sociālo izmaksu vietā, neatkarīgi no nodarbinātības un ekonomiskās situācijas. Daļējs beznosacījumu ienākums paredz papildu sociālo pabalstu izmaksu, ja radīsies šāda vajadzība. Bāzes ienākuma ieviešanas piekritēji uzskata, ka tas palīdzēs mazināt birokrātiju un vienkāršot sociālo izmaksu sarežģīto sistēmu, kā arī stimulēs pilsoņus meklēt darbu.

Somijas valdība vēl nav izlēmusi, cik cilvēkiem valsts izmaksās 600 eiro mēnesī. Tas lielā mērā ir atkarīgs arī no tā, cik naudas paliks valsts budžetā. Tomēr iepriekš tika sniegta informācija par to, ka eksperimentā varētu piedalīties aptuveni 10 tūkstoši cilvēku.

Ierēdņi vēl nav izlēmuši, kas saņems šos ienākumus, lai gan projektā noteikts, ka drīzāk tās būs mazturīgās pilsoņu kategorijas vai bezdarbnieki. Studenti un cilvēki, kas atrodas apmaksātā atvaļinājumā, nevar pretendēt uz bāzes ienākumiem.

Pētījumu finansē valdība. Nāksies noskaidrot, kā sociālā drošība varētu sekmēt pozitīvas izmaiņas darba dzīvē. Zinātnieki vēlas noskaidrot arī to, kā jaunievedums ietekmēs dažādu iedzīvotāju slāņu ienākumu līmeni, un izvērtēt tā finansiālo aspektu.

"Mūsu uzdevums ir padomāt par to, kā Somijā būtu iespējams izmēģināt pilna vai daļēja beznosacījumu ienākumu sistēmu, negatīvo nodokli un citus beznosacījumu ienākuma modeļus. Pētījums nodrošinās pamatu politisko lēmumu pieņemšanai," — paziņoja projekta vadītājs Olli Kangass.

Donalds Tramps - Sputnik Latvija
Tramps aicina vājināt dolāru un atgādina par naudas drukāšanu

Pētījumā iesaistīti Kela speciālisti līdz ar Helsinku, Tamperes, Turku un Austrumsomijas universitātē, fondu Sitra, analītisko centru Tänk un Ekonomisko pētījumu institūtu. Projektā piedalās arī Somijas Uzņēmēju asociācija un speciālisti pašvaldību pārvaldes, nodokļu likumdošanas un konstitūcijas jomās.

Atgādināsim, ka līdzīga ideja par garantētā ikmēneša ienākuma ieviešanu valstī nesen tika izskatīta Šveicē — šis jautājums pat tika apspriests referendumā. Balsojuma iniciatori piedāvāja katram Šveices pieaugušajam pilsonim izmaksāt 2,5 tūkstošus Šveices franku mēnesī. Tomēr pilsoņi šo ideju noraidīja.

Līdzīga aptauja tika organizēta arī Igaunijā. Tajā tika uzdots jautājums: "Iztēlojieties hipotētisku situāciju, kurā valsts sāktu maksāt naudu par atteikšanos no darba. Vai jūs būtu ar mieru atteikties no darba. Ja būtu, kādu summu jūs šādā gadījumā vēlētos saņemt no valsts?" Noskaidrojās, ka vidēji cilvēki ir gatavi atteikties no darba, ja saņemtu 950 eiro mēnesī, taču 38% respondenti dotos uz darbu jebkurā gadījumā.

Ziņu lente
0